24 december 2007

Remington 17





Hier zie je drie fotos van de Remington 17 die ik laatst van Niek heb gekregen. Hij zag hem bij een kringloopwinkel staan. Het was even uitzoeken hoe ik de kantlijnen kon verplaatsen, maar nu doet alles het ook goed (na in-olieën en schoonmaken natuurlijk). Hoewel de verf op flink wat plaatsen is afgebladderd is ie verder in goede staat; alleen vrij veel gebruikt waarschijnlijk. Ik heb het serie-nummer nog niet kunnen vinden, dus weet niet in welk jaar hij precies is gemaakt, maar het model werd tussen 1939 en 1950 gemaakt. Leuk is verder dat hij een geheel nederlandstalig toetsenbord heeft (zie bovenste foto), met toetsen als "terugtoets" en "hoofdletters". :)
EDIT 1: Na wat aanwijzingen op het typewriter yahoo forum heb ik het serienummer gevonden rechtsachter onder de kar: J902852, wat volgens http://www.db-tw.com/ betekent dat het geen model 17 is, maar een KMC (nieuwe naam voor dezelfde typemachine) uit 1947.

EDIT 2: Nog wat meer weetjes die ik via typemachineverzamelaars van het Yahoo-forum te weten ben gekomen:
  • KMC betekent "Keyboard Margin Control" en het verschil met de Model 17 is dat de machine twee extra toetsen heeft waarmee de kantlijnen kunnen worden ingesteld. Dit systeem werd bedacht om met de Royal KMM te kunnen concurreren. KMM betekent: "Keyset Magic Margin".
  • Ik heb een preciezere bouwdatum gekregen van iemand die een bron heeft dat "Sheridan" heet (zal wel een boek zijn). Volgens deze bron rolde op 1 juni 1946 serienummer J899842 van de band en op 1 juli 1946 nummer J925465. Het serienummer van mijn KMC is J902852, dus de productiedatum zal zo rond 2 of 3 juni 1946 liggen.
  • Een moeilijk zichtbaar handeltje (op de tweede foto enigszins zichtbaar linksbovenaan) wat ogenschijnlijk geen functie heeft, dient om vastgelopen / geblokkeerde hamertjes terug te duwen. Alsof deze machine nog niet genoeg toetsen heeft!
  • Ik heb de machine trouwens gewogen en hij weegt precies 15 kilo: loodzwaar dus.
  • Het schijnt dat de machine vrij gemakkelijk uit zijn behuizing kan worden gehaald: slechts een enkel schroefje hoeft te worden losgedraaid. Dat maakt het schoonmaken makkelijker, aangezien je nu bijna nergens bij kan. Wordt dus vervolgd...

16 juni 2007

Olivetti 84

Gisterennacht na het uitgaan hebben we bij thuiskomst om de hoek een typemachine gevonden bij het grof vuil. Het bleek een electrische Olivetti 84 te zijn, in nog best goede staat. Alleen de stekker zit er niet meer bij, en die is van nogal een raar formaat dus ik hoop dat ik iets soortgelijks kan vinden. Hier volgen enkele fotos. Hij was trouwens bijna niet te tillen.



















Het serienummer is 4.153.244, wat volgens Wilfred A. Beeching (Century of the Typewriter, 1974) betekent dat ie in 1961 uit de italiaanse fabriek kwam (zie foto van de betreffende pagina):




15 april 2007

Voss Model 52

Nieuwste aankoop: een Voss Model 52 uit 1953, serienummer 74254. Meer info hier.



22 maart 2007

Nieuwe aanwinsten

Op onderstaande fotos staat mijn Hammond Multiplex sn 109.720; gekocht met de kerst 2006. Het is volgens het typemachine forum van Yahoo een naar een Multiplex omgebouwde Hammond 12. De Hammond 12 komt ongeveer (als ik het me goed herinner) uit 1909 en werd rond 1918 omgebouwd naar de modernere Multiplex; kapje erop, andere shuttle erin: klaar.

Hij heeft namelijk een niet-qwerty rond toetsenbord dat vrij bijzonder is voor een Multiplex. Na een kleine schoonmaakbeurt en wat olie doet ie het nu weer perfect. :)






Hierboven zie je hoe een Hammond werkt (filmpje).

Een andere recentere aanwinst is onderstaande Alpina (sn 48050); een draagbare west-duitse typemachine uit 1956.

Volgens Will Davis (portable typewriter expert) is dit een van de beste draagbare typemachines. En inderdaad, hoewel hij al ruim 50 jaar oud is, is ie nog als nieuw. Geweldig. :) Stond voor 5 euro op ebay.de.