23 mei 2009

Hermes Ambassador ElectricBen vandaag op de Encants vlooienmarkt van Barcelona een Hermes Ambassador Electric tegengekomen. Op internet is niet echt veel informatie te vinden over deze typemachine, want hij is nog relatief nieuw en dus niet echt verzamelbaar. Het serienummer is 4.013.710 en komt volgens de online typewriter database uit 1963.

Er zit een rare niet gangbare stekker aan en omdat hij er bovendien uitzag alsof hij een paar jaar in de regen heeft gestaan, lijkt het me geen goed idee hem uit te proberen. Ik heb hem helemaal schoongepoets en voorlopig is het dus slechts een nutteloos pronkstuk voor op het bureau, naast de Olivetti 84. De vraagprijs was trouwens 50 euro en dat heb ik na 1 wegloop actie en 2 schijnbewegingen terug weten te brengen tot 20 euro. Ik ben er nog niet uit of ik hiermee 20 euro te veel heb betaald of dat ik 30 euro heb gewonnen. ;)

Op de fotos kun je zien hoe ie er uitziet na het schoonmaken. Ook heb ik de kap er even afgehaald om binnenin te kunnen kijken. Er zit namelijk een spoel in met zwarte tape. Het lijkt wel iets op cassette-tape. Ik zal eens op het "typewriter Yahoo forum" kijken of iemand weet wat het is en waar het voor diende. Wordt misschien vervolgd...Edit: Heb de onderplaat er even afgehaald om naar binnen te kijken waar de motor zit. Ik heb er natuurlijk geen verstand van, maar het zag er allemaal verrassend schoon en nieuw uit. Morgen dus maar even een apparaatje halen dat 220v naar 110v kan omzetten en dan zal ik hem eens inpluggen. Ben er nog niet achter waar het plastikken lint voor dient.
Foto´s van binnenin:


4 opmerkingen:

Angela van Huigevoort - Planells zei

Hoi Frank,

Wij hebben ook nog zo'n typmachine staan wat van de oma van mijn man is geweest. Hij is groen en doet het verder nog goed. Heb je eventueel interesse? Wij wonen in Tilburg, NB Nederland.

Groetjes,

Angela.

Je kunt mailen naar: bart.angela@hetnet.nl

Pelin zei

Hoi Frank,

Ik heb ook een typemachine gekocht en had namelijk een vraagje, want ik weet niet hoe ik naar een nieuwe regel moet ''springen''.
Ik heb Brother 9000 deluxe.
Weet u ook misschien hoe je de lint kunt vervangen. Zo te zien, is mijn ''inkt'' bijna op.


* http://www.cqout.com/show.asp?u=http%3A//195.224.149.148/SB/Brother_deluxe_typewriter_1.jpg
(zo ziet 't eruit maar dan iets, nieuwer)

U kunt mailen naar:

wonderlandfreedom@hotmail.com

Liefs,

Pelin

Anoniem zei

Het plastic lint is een z.g. carbonlint, dit geeft een zeer scherpe afdruk, scherper dan het gewone texteillint dat ook op de machine zit. Met de lintschakelaar rechts kan het ene of het andere lint worden ingeschakeld.
Wim Kroef (15-08-1940), v.m. hoofddealer van Hermes producten in Rotterdam. wimkroef@planet.nl

nmatavka zei

Do you still have this machine? Would you be interested in selling it? Please email me if you are. Have been looking for an electric Ambassador for some time. N.theodore.matavka.files@gmail.com